vineri, 24 iunie 2011

Rune

Runele sunt nişte caractere grafice ale celor mai vechi alfabete ale popoarelor nord europene, în special celţii, germanii şi scandinavii. De fapt, denumirea 'alfabetelor' este futhark, de la primele 6 litere, fehu (F), uruz (U), thurisaz (Th), ansuz (A), raidho(R) şi kennaz (C sau K). Aşa cum şi 'alfabet' presupun că vine de la alfa (A) şi beta (B). 
Practic orice limbă poate fi scrisă cu rune.
Au apărut prin secolul VII Î.H. dar originea trebuie descâlcită.
Sunt mai multe variante ale futhark-ului, diferă doar puţin de la un popor la altul şi de la nişte secole la altele.
Scriere scriere, doar că n-au prea fost ele folosite de oameni în mod curent pentru scrisorele si SMS-uri.
În limba gotică 'runa' înseamnă taină, secret. Se credea că fiecare rună este mai mult decât o reprezentare grafică a sunetului. Fiecare simbol reprezintă odată un sunet şi un sens ezoteric. 
Există mai multe legende despre apariţia runelor, despre sacrificiul lui Odin (un fel de Zeus al mitologiei nordice) prin care au apărut runele iar el a căpătat puterea lor. I-a transferat cunoştiinţele şi zeiţei Freya, în schimb ce ea l-a învăţat magia, iar Heimdall, păzitorul tărâmului zeilor, i-a învăţat pe oameni să citească runele.
Se credea că au legătură cu divinitatea şi au început să fie folosite în divinaţie de către persoane iniţiate. Se realizau şi inscripţii pe arme sau alte obiecte, cu numele posesorului sau combinaţii de rune care formau un fel de formulă magică.
Toate astea sună mai mult a Legendele Olimpului (sau mai bine zis ale Yggdrasil-ului) dar runele n-au fost luate în mormânt de oamenii care se băteau cu suliţe şi topoare.
   Runele au fost folosite şi în simbolistica nazistă, simbolul SS-ului de exemplu, două rune Sowilo.  
Cei care aţi citit Harry Potter aţi auzit de acolo despre rune. Hermione se duce la cursul despre runele antice(HP şi Prizonierul de la Azkaban), iar cartea Poveştile Bardului Beedle cu Povestea Celor Trei Fraţi este scrisă tot cu rune(HP şi Talismanele Morţii).
Dacă nu Harry Potter, poate ai văzut Stăpânul Inelelor. Apar scrise în cărţi sau înscripţii. Chiar dacă nu le-ai observat sau ai crezut că sunt invenţii de-ale regizorului, runele sunt acolo, uite!
Şi în Thor apar o serie de artefacte care au inscripţii runice, nu am văzut filmul dar am văzut pozele dintr-un articol de pe Cinemagia cu obiectele astea care au diverse inscripţii în engleză sau nu.
ETERNAL FIRE

Totuşi, nu numai în filme apar.
O rună poate fi chiar acum ascunsă sub nasul tău, nu ştiu, depinde unde-ţi ţii telefonul. Subtilă, albastră, ce seamănă cu litera B, trece neobservată când îţi activezi Bluetooth-ul.
Logo-ul este format din două rune unite (bindrune), Hagall (H) şi Berkano (B), literele pe care le reprezintă fiind iniţialele regelui danez Harald Bluetooth(935-985/986). El a unit Danemarca cu Norvegia şi era renumit pentru firea lui comunicativă şi abilitatea de-ai face pe oameni să comunice.
+
=


Mi se pare că şi simbolul de la Renault ar fi o rună, Ingwaz.
Sunt interesante runele, cu toate semnificaţiile şi folosirile lor, destul de interesante cât să li se dedice şi lor o ştiinţă, runologia, care se ocupă cu studiul şi cercetarea lor.


2 comentarii:

  1. Super articolul.. In clasa a 5-a scriam in rune la ora de istorie.. Si toate biletele mele cu grupul meu erau numai in rune.. :D

    RăspundețiȘtergere
  2. daca vrei poti sa te uiti sa vezi ce seamana runele cu scrisul japonez ,chinez ...si pare o versiune imbunatatita a scrieri cueniforme din mesopotania...

    RăspundețiȘtergere