Cred că s-ar putea ca peste vreo (să zicem) 30-40 de ani cărtile aşa cum le ştim acum, cu file, coperţi şi cotor să ajungă obiecte de vânzare în anticariate sau piese de muzeu.
Din ce în ce mai multe denumiri încep cu I...Ipod, Iphone, Ibook, Ipad sau cu E..Email, Eshop, Emag, Ereader. Ereaderul e o altă invenţie a creierelor creţe, un dispozitiv care seamănă puţin cu un telefon cu ''Taci'' supradimensionat, cam cât o coală A4. Poţi stoca jdemii de cărţi sau accesa presa sau bibilotecile online.
Pe 21 aprilie 2009 a fost lansat la Paris Proiectul World Digital Library, adică au fost puse laolaltă opere valoroase din toată lumea, în format digital, online, gratuite şi traduse în 7 limbi..
Biblioteca Naţională Digitală, parte componentă a Bibilotecii Digitale Europene are scopul de a conserva şi proteja patrimoniul, de a promova colecţiile şi de a facilita accesul la informaţie.
Interesaaant, s-ar face economie la hârtie şi cartuş şi am avea totul nu la picioare, ci la un simplu click sau touch distanţă. Presupun că am economisi şi spaţiu în casă dacă biblioteca de 2x1 s-ar rezuma la o chestiuţă A4 de căţiva centimetrii grosime. Dacă ar deveni atât de rare cărţile în format clasic atunci când totul va fi pe LCD(sau ce o fi), probabil că ar înflori afacerile cu obiecte de anticariat. Cărţi şi intrumente de scris că de, dacă totul e cu apasă cu deştu', ce să mai faci cu un pix. Un exemplu, în multe localuri chelnerii au ceva ce seamănă cu un 'Touch' bunicel (cel puţin unul care arată bine) şi îţi iau comanda selectând ceva pe acolo cu un creionaş special.
Şi ce s-ar întâmpla cu librariile...? Chiar ar da faliment aşa pur şi simplu sau s-ar transforma în magazine de gadget-uri şi electrocasnice?
Trăim din ce în ce mai mult cablaţi, benoclaţi în diverse LCD-uri sau cu 'apasă cu deştu' în mână' şi suntem din ce în ce mai dependenţi de electricitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu